Analklåda

Klåda runt anus är ett vanligt förekommande besvär som kan ha olika orsaker. Den intensiva klådan i sig kommer sig av gränsen för smärta/sveda är ytterst nära i nervändarna och därmed uppstår en intensivt kliande känsla. Nedan kommer en en lista med vanligt förekommande orsaker. Hemorrojder är en relativt vanlig anledning varför det kliar runt anus. Hemorrojder och andra sjukdomar/besvär som kan orsaka klåda i anal-området kan oftast behandlas med säkra läkemedel som har kliniskt bevisad effekt mot analklåda. Exakt hur behandling eller lindring sker beror förstås mycket på vad som orsakar problemen.

Vanliga orsaker till klåda runt analöppningen
Mellan skinkorna är man ofta svettig och därmed ökar förutsättningar för att hudirritation ska uppstå.

  • Hemorrojder.
  • Mask/parasiter. Vanligast hos barn men förekommer även på vuxna. En noga kontroll av avföringen avslöjar om där
    döljer sig springmask som ger upphov till svår regelbunden klåda.
  • Förslappad eller dåligt fungerande ringmuskel leder till anala flytningar, dessa i sin tur ger upphov till klåda.
  • Eksem. Ofta orsakat av för mycket tvättning med tvål eller andra hudprodukter som lätt ger hudirritation i anus.
  • Små hudsprickor och irriterad hud runt analen. Dessa ger upphov till klåda och uppkommer oftast av intensivt torkande med för hårt toalettpapper.
  • Diverse hudsjukdomar, tex psoriasis kan ge klåda om de placerar sig olämpligt.
  • Svampinfektioner trivs bra mellan skinkorna p.g.a fukt.
  • Könssjukdomar, tex kondylom kan placera sig runt analöppningen och ge upphov till viss klåda.

Behandla klådan
Viktigt är att fastställa orsaken till klådan innan man behandlar den. Om problemen har sin orsak i eksem, hudsprickor från kliande kan man snabbt få bukt med problemen genom att tvätta sig med lactacyl tvål (apoteket) samt använda A3 comfort gel, en salva/gel som snabbt lindrar besvären. Kommer analklådan från hemorrojder är det viktigt att behandla dessa och anledningen till deras uppkomst. Hemapro är en mild och välfungerande produkt som fungerar bra mot de flest hemorrojdproblem. Mask, svampinfektioner samt könssjukdomar bör man låta en läkare titta på och besluta val av behandling.